Zamieszczone przez radekgsxr
Zasłaniać chłodnice - przysłaniać chłodnicę na zimę ??
Zwiń
X
-
Zobacz ile Ci zostało czasu:
http://zegarsmierci.info/s/zegar
-
-
Tasher wiesz jak jest w Suwałkach raczej zimno, dziewczyny stanowią dodatkowe wyposażenie przy zakupie OCTY (tylko trzeba sie przy zakupie o nie w salonie upomnieć). Jak bym mial takie w standardzie to bym chlodnicy nie zaslanial :wink:Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI
_
Komentarz
-
-
Witam
Moim skromnym zdaniem powinno sie zaslaniac na zime. Jak ktos by projektowal samochod tylko na warunki zimowe lub bliskie temp. 0'C to ide o zaklad ze przednia kratka wlotu bylaby znacznie mniejsza lub wetylator, chlodnica mniejsze-zapewne tez ze wzgledow ekonomicznych (zawsze kilka gram mniej plastiku, aluminium).
Mam pytanie jak to mozliwe, ze moja 90 konna bestia :lol: jest zagrzana po 2km przy temp. 0'C - -5C'(bez zaslaniania chlodnicy) ? Czy sa rozne termostaty, ktore szybciej otwieraja ? Jak to mozliwe, ze czesc osob musi przejechac az 10km do rozgrzania!? Zapewne znaczna czesc odrazu wlacza ogrzewanie a reszta....?
Komentarz
-
-
Podsumowując: jak się jeździ na krótkich odcinkach to warto chociaż przetestować zakrywanie chłodnicy....
No j jeszcze pytanie o tych co zakrywają - jakieś ciekawe patenty na zrobienie tego - inne niż zakup plastikowej osłony grilla?miało być 101, było 120, jest 150+ i życie jest piękne
THE MAN WHO KNOWS (NOTHING)
Komentarz
-
-
pl0tr, Możesz zasłonić czym ala skóro-podobnym albo wyciąć kawałek z twardej tektury i przypiąć opaskami samozaciskowymi. Osobiście polecam osłone plastikową koszt to ok 50zł
[ Dodano: Sro 21 Lis, 07 09:42 ]
Klimus, Mi sie Octa grzeje po przejechaniu tak jak mówisz też 2km. Benzyny się szybciej grzeją niż klekotyNavi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SuchyXpl0tr, Możesz zasłonić czym ala skóro-podobnym albo wyciąć kawałek z twardej tektury i przypiąć opaskami samozaciskowymi. Osobiście polecam osłone plastikową koszt to ok 50zł
[ Dodano: Sro 21 Lis, 07 09:42 ]
Klimus, Mi sie Octa grzeje po przejechaniu tak jak mówisz też 2km. Benzyny się szybciej grzeją niż klekoty
a kratkę pod zderzakiem (tekturka chyba szybko wymięknie
w moim klekocie ostatnio żeby osiągnąć temp. optymalną: 34 minuty i 11km (w korkach przy -2 C)
MASAKRAmiało być 101, było 120, jest 150+ i życie jest piękne
THE MAN WHO KNOWS (NOTHING)
Komentarz
-
-
Hunter, to masz klekota grzejącego się jak benzyniak :P Ogólnie klekoty dłużej się grzeją niż benzyna.Dzisiaj np temp 0 po przejechaniu 2KM temp ok 70 stopni już była + oczywiście zasłonięta atrapka plastikiem a auto jest garażowane.
Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka
Komentarz
-
-
Mi po przejechaniu 5km zimą przy minusowej temp. z osłoną plastikową nie garażowanym samochodem wskazówka ani nie drgnie. Tyle co zauważyłem to osłona plastikowa powoduje że przy postoju silnik się tak nie wychładza,
jadąc w korku wskazówka nie przekroczyła mi środkowego położenia,
w miejscu gdzie chłodnica jest nie osłonięta jest dużo więcej błota i syfu z drogi
Dodam jeszcze że nie posiadam osłony silnika co chyba też ma wpływ.
Brat zakrywa w Fiacie na zimę tą część chłodnicy bliżej czujnika wieszając na niej kliszę ze zdjęć rentgena. Chyba też tak spróbuję, albo zainwestuję w to http://moto.allegro.pl/item269101295...grzewanie.html
Komentarz
-
-
ja nie wiem... to moje auto chyba jakiś ewenementWczoraj jadę - gość w bejcy czapa zimowa na głowie, szalik i gruba kurtka. Ja tylko cienki sweter i bluza jeansowa i tak mi było gorąco
Ogrzewanie na połówkę daję, bo jak się jedzie np. 20 km to gorąco, a na termostacie temp. na połówkę... Aha i oczywiście klima u mnie prawie zawsze na pozycję ON
Auto w garażu stoi, ale rano po odpaleniu po około 1,5 km już cieplejsze powietrze leci z nawiewów. Po 2 km już cieplutko
Na klimie w ustawieniu nr 2
Po 1,5 km wskazówka na 1/4, a po jeszcze 1 km czy 2 km na połówce
W lecie jak były upały cały czas na połówce - chłodzenie wydala
Zatem co będę kombinował z jakimś zasłanianiem jak wszystko hula
Auto nie zostało skonstruowane w Egipcie tylko w Europie Środkowej - więc mniej więcej temp są zbliżone. Skoro producent nie zasłonił to widocznie tak ma być
P.S. A to, że sobie trochę głośniej klekocze jak jest zimny to już taka przypadłość klekotówMnie to nie przeszkadza - zawsze można muzyczkę głośniej zrobić :P Teraz już nie chcę innego silnika niż diesel :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Od 2 tygodni testuję zasłonę grila Heko.Założyłem nie dlatego że długo zimno w aucie(mam grzane fotele) a tylko dla silnika który szybciej osiąga swoję właściwe parametry pracy.Jeżdżąc na krótkim odcinku ok 3 km przy temp 0,-1 wskazówka wskoczy na 50 st .wcześniej nawet się nie podniosła.Przetestowałem w jeździe miejskiej,korki bez problemu temperatura 90 st i nie rośnie. Wentylator się nawet nie załączy.Na trasie również jadąc z różną predkością.
Podsumując:
1.Szybciej sie auto nagrzewa na krótkim odcinku
2.Osłonięta chłodnica przed solą
3.Nieszablonowy wygląd przodu.
PolecamByła O1 1,9 136/307 z 2002r Czarna perła w kombi http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...a67-t2540.html
Jest O2fl beż cappucino elegance http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...ela-t9846.html
Wersja na lato - SUZUKI Intruder
Komentarz
-
-
Panowie,
Jakby chłodnica miała być przysłonięta to nikt nie produkowałby atrap z wlotami powietrza.
Poza tym po coś wymyślono termostat.
Postarajcie się nie poprawiać fabryki, samochód musi się nagrzać i wiadomo że czym zimniej na zewnątrz to potrwa to trochę dużej.
Może opracujecie plan przysłaniania chłodnicy.
0C to 10%
-5C to 15%
-10C to 20% itd..
Panowie to nie syerena i nie jesteśmy na Alasce.
PozdrawiamPozdrawiam
Komentarz
-
-
tdsr, fabryka z tych czy innych powodów musi iść na pewne kompromisy. Poza tym oni muszą zapewnić bezobsługowe użytkowanie auta w całym zakresie temperatur. Ale nie oznacza to wcale, że nie można czegoś poprawić na własną rękę. Gdyby tego nie można było robić to by jasno pisało w instrukcji, że nie wolno. A z tym, że nie jesteśmy na Alasce to się jeszcze może okazać... :szeroki_usmiech
Komentarz
-
Komentarz